Gasztronómiai körsétánk újabb állomása a BATÁTA,amit a kúránk alatt a burgonya helyettesítésére /is/ használhatunk!
:P
BATÁTA,azaz édesburgonya variációk.. sütve,grillezve,pürének,
:)
Az édesburgonya vagy batáta a szulákfélék családjába tartozó növény, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak.
Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá.
Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2 és B6- valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják.
A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló.
A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is.
Felhasználható köretnek,salátának, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle.


