Forrás : Molnár Eszter
Miért pirítsuk meg a kenyeret?
Az élesztővel készült kenyerekben a gombaspórák kemény burokban vannak megbújva és emiatt, még sajnos a magas hő hatására sem pusztulnak el.
Sütés után már néhány óra múlva "felélednek", de a pirítással tudjuk az aktivitásukat visszaszorítani :)
Ezért használunk pl. kenyérdarabot a kovászos uborka erjedésének gyorsítása érdekében is és ezért romlanak meg könnyeben a lisztet, tésztát tartalmazó ételek is...A másik ok, hogy a pirított kenyér könnyebben emészthető, mert a bélbe kerülve kevésbé ragad a bélfalra és a bélbolyhok közé. :)
Ezért is ajánlott a pirítósok, kétszersültek fogyasztása bélhurut, bélgyulladás, de akár egy érzékenyebb gyomrú ember számára is Értelemszerűen az élesztő nélküli kenyerek is könnyebben emészthetőek, nem fekszik meg az érzékenyebbek gyomrát sem :)
Pirított kenyeret leggyorsabban kenyérpirítóban készíthetünk, de akár sütőben, serpenyőben is megtehetjük ezt.
És sokak szerint finomabb is egy langyos, ropogós kenyérszelet....attól hogy megpirítjuk, még szénhidrát!....
Tehát a kenyeret mindig mértékkel kell enni, főleg, ha súlycsökkentés a célunk. :(
Persze mindenkinél más az a mennyiség, amitől már nem marad éhes, de azért ne telítse el...
Ez azért is van, mert egyénenként változó gyorsaságú az anyagcserénk, a gyomorsavunk és az emésztőenzimjeink mennyisége és aránya is különböző, de számít a testtömegünk is, hogy fizikai munkát végzünk-e vagy sportolunk e stb.....
Ezért is szükséges emésztőenzim kapszula ( Digest Complex) fogyasztása azoknak, akiknek kevesebb az emésztőenzimük és ezért lassúbb az anyagcseréjük
Továbbá az sem mindegy, hogy milyen vércsoportú vagy, mert amíg egy A vércsoportú ( azaz a "földműves" genetikájú ) ember számára szükséges valamennyi szénhidrát fogyasztása, addig pl. a 0-ás ( a "vadász") számára a kenyér evés nem is javasolt....
És az is szempont, hogy esetleg nem vagy-e inzulinrezisztens, vagy cukorbeteg, mert akkor már egészen mások a szabályok, ott az orvosilag előírt szénhidrát bevitelt szigorúan tartani kell, akár regenorozol, akár nem!!!!
De ezeken felül is jó, ha figyeljük a saját testünk visszajelzéseit, mert alig van két egyforma szervezet :)
...És az is a tanácsom, hogy a kúra után is maradjon meg a jó szokásod, lehetőség szerint mindig pirítva edd a kenyeret....