Egészség webáruház

Reflux ??? Reflux !!!

szerző:  - kategória: Betegségmegelőzés (prevenció) - dátum: 2017 November 07. -

Forrás : Molnár Eszter

 

REFLUX

A reflux napjaink igen gyakori civilizációs betegsége. A helytelen étkezés, a sok stressz, a mozgásszegény életmód mind kiváltó okai lehetnek, és kortól függetlenül senkit nem kímél.

Reflux a diagnózis? Egy biztos,hogy a savtermelés hosszútávú gátlása nem a legjobb megoldás!

Éreztél már égő, szúró fájdalmat a szegycsontod mögött, miközben marta a sav a gyomrodat? Ha igen, akkor valószínűleg „refluxa van a tünetek mögött" – mondaná az orvos.

A reflux betegségre jellemző panaszok igen gyakoriak, azonban félrevezető tünetei miatt sokszor nem, vagy csak hosszabb idő múltán fedezik fel. Időnként össze lehet keverni az infarktussal és az anginás mellkasi szorítással is. Az utóbbiak igen riasztóak, nem árt hát, ha megismerjük a reflux tüneteit.
A reflux a leggyakoribb gyomor-bél rendszeri kórképek egyike. Egészséges emberben a nyelés során a falatot a nyelőcső mozgásai továbbítják a gyomor felé, a nyelőcső alsó záróizma megnyílik, majd az étel a gyomorba kerül, a záróizom záródik. Amennyiben a záróizom nem működik jól, a gyomorszáj tartósan nyitott állapotban marad, így a gyomortartalom a nyelőcsőbe áramlik vissza. Ez a jelenség a reflux, azaz a magyarul a visszafolyás.
Védtelen nyelőcső
Gyomrunk sejtjei nagy mennyiségben termelnek gyomorsavat az emésztéshez, de a nyelőcső nyálkahártyája nincs felkészülve a sav károsító hatásainak kivédésére, úgy, mint a gyomor. Ha a sav tartósan a nyelőcsőbe kerül, a nyálkahártyát károsítja, marja, ami előbb-utóbb panaszokat, tüneteket hozhat létre, következményes nyálkahártya-gyulladáshoz vezethet, annak esetleges szövődményeivel. A betegek többségének tünetei kezdetben enyhék, illetve csak esetenként jelentkeznek, ezért a panaszaik megszüntetése érdekében vagy nem tesznek semmit, vagy önkezeléssel keresnek megoldást. 
Akik súlyosabb vagy gyakoribb panaszaik miatt felkeresik az orvost, így betegségük még a korábbi, szövődménymentes időszakban kerülhet felismerésre és kezelésre. Végül a jéghegy csúcsán azokat a betegeket találjuk, akiknél a jelentkezésükkor a reflux már szövődményekkel társult, így kezelésük és gondozásuk is sokkal nagyobb kihívást jelent.

Milyen tünetei vannak?

A leggyakoribb panasz a gyomorégés, amely tulajdonképpen a nyelőcső alsó szakaszából kiinduló égő érzés vagy fájdalom: ezt a betegek legtöbbször a mellkasban, a szegycsont mögött, a gyomorszájnál érzik. Kisugározhat a hát, a nyak és az áll irányába, ritkán a fülekbe vagy a karokba.
Fontos! A panaszok étkezések után, főleg jéghideg vagy forró ételek és italok, kávé, alkohol fogyasztásakor, éjjel, laposan fekvő helyzetben, illetve alkalomszerűen hasüregi nyomás fokozódásakor (erőlködés, köhögés, tüsszentés) jelentkeznek elsősorban.
A betegek közül sokan számolnak be kis mennyiségű savanyú vagy keserű gyomortartalom garatba, szájüregbe visszaáramlásáról, amely szintén étkezések után, hasüregi nyomást fokozó testhelyzetekben, illetve éjszaka jelentkezik.
A nyelési nehezítettség is viszonylag gyakori tünet, amely hátterében gyakrabban állhat valamely szervi ok, pl. nyelőcsőszűkület, daganatok.
A betegek gyakran említenek egyéb gyomor-bél rendszeri eredetű panaszokat, úgy, mint puffadás, hányinger, hányás, étvágytalanság. A fájdalmas nyelés ritka panasz, mely akár súlyos szövődményeket jelezhet, valamint jellemző lehet a tabletták, kapszulák okozta nyelőcsőgyulladásra. A panaszok között találkozha

tunk még a „water brash” jelenséggel, amely a nyelőcsőbe jutott gyomorsav által reflexesen kiváltott, hirtelen nagy mennyiségű nyálelválasztást jelenti.

Köhögés: különösebb légúti ok nélküli gyakori köhécselés – főleg reggelente – felveti a reflux gyanúját is. Nem ritka, hogy a beteg nem érzi a savas visszaáramlást – náluk elsősorban éjjel, fekvő helyzetben csorog vissza –, de a tartós savhatás miatt irritáltak lesznek a hangszalagok, ami rekedtséget és köhögést okoz. Ezt hívjuk silent (néma) refluxnak.
Milyen megtévesztő tünetei lehetnek a refluxnak?
Sok beteg nem is gondol rá, hogy panaszait a visszaáramló sav okozhatja, mivel a tünetek nem jellegzetesek, és más betegségre is utalhatnak. Ilyen panaszok például
-a hosszú időn át fennálló reggeli és éjszakai köhögés
-égő érzés a garatban
-gombócérzés a torokban
-tartós rekedtség és torokfájás
-szívbetegséget utánzó mellkasi fájdalom.

Előfordul, hogy a krónikus csuklás és a fogzománc-károsodás létrejöttében is szerepe lehet a reflux-nak.

Milyen szövődmények lehetnek?

A hosszú időn keresztül nem kezelt refluxbetegség különböző szövődmények kialakulásához vezethet. Ilyen kellemetlen következmény

a nyelési zavar
nyelőcsőszűkület
nyelőcsőfekély.
Ha a sav a légutakba kerül, akkor olyan légzőszervi megbetegedések alakulhatnak ki, mint például légcsőhurut, hörghurut, asztma, vagy akár tüdőgyulladás is.
A reflux sokéves-évtizedes fennállása esetén sajnos a nyelőcsőrák kialakulásának veszélyével is számolni kell.

Hogyan lehet kezelni?
Egy biztos,hogy a savtermelés hosszútávú gátlása semmiképpen nem a legjobb megoldás! Elég csak a gyógyszerek mellékhatásainak listáját elolvasni...
A reflux kiújulásra hajlamos, idült betegség, ezért kezelésében a fokozatosság és folyamatosság elve az irányadó. A kezelés célja többirányú: egyrészt a panaszok megszüntetése, a nyelőcsőgyulladás gyógyítása, másrészt a kiújulás és szövődmények kialakulásának megelőzése. A kezelési lehetőségek között súlyosabb esetekben belgyógyászati terápia, illetve sebészeti módszerek is szerepelnek. A belgyógyászati kezelés alappillérei az életmódbeli változtatások, a diéta és szükség esetén a párhuzamosan alkalmazott gyógyszeres terápia.
Minden esetben életmódbeli változtatásokkal kell a gyógyítást elkezdeni és itt jöhet képbe a Reg-enor diéta!!!!!!!!

Aki refluxos,annak mindegyik étkezés előtt egy himaláya sóval készített sóoldatot szükséges fogyasztania egy kis pohárkával.
A sóoldat készítése: 1 nagy pohár vízbe elkezdjük adagolni a himaláya sót,addig a pontig,amikor már nem oldódik fel több sókristály benne. Ebből a sókoncentrátumból kell fogyasztania refluxosnak étkezés előtt egy fél órával egy kis pohárnyi mennyiséget.

A sóoldat alkalmazása + a Regenor étrendkiegészítő hatására tartósan jó közérzet érhető el!!

 

Molnár Eszter fényképe.

Utoljára frissítve: 2017 November 07.
Amennyiben segítségre van szükséged, hívj: +36 20 400-5552.
Ha nem tudom felvenni, visszahívlak!

Copyright © 2014 AlgaLife - Minden jog fenntartva!

Pegaton Studio: honlapkészítés, webáruház készítés, webdesign, optimalizálás
<b>Notice</b>: Undefined variable: text_home in <b>/home/algamann/domains/algalife.hu/vqmod/vqcache/vq2-catalog_view_theme_insignia_template_common_footer.tpl</b> on line <b>111</b>