SÜLT POLENTA.. a sült krumpli alternatívája! :P
A puliszkát kukoricadarából,zsírral,sóval,
Kiborítjuk egy deszkára és szétterítjük kb 1 cm vastagságúra, majd dermedés után feldaraboljuk a kívánt formára. Ezt azután bő forró zsírban aranybarnára sütjük.
Íme egy kis ismétlés a PULISZKA áldásos hatásairól:
A kukoricaliszt gazda B-vitamin forrás, számos telített zsírsavat, E-vitamint, foszfort, magnéziumot, cinket, káliumot és rostot tartalmaz. Bár a főzés során sok tápanyag elvész belőle, még így is, több, mint 60%-át megőrzi azoknak.
A kukoricának összehúzó, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és tonizáló hatása van. Mivel többféle B-vitamint tartalmaz, hatékonyan csökkenti a stresszt, jótékony hatással van az idegrendszer és az izmok működésére is. A- és E-vitamin tartalma miatt véd a skelorizis multiplex ellen, csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kockázatát. Segíti a sejtek megújulását, sőt kálium tartalma miatt segíti a szív egészségét is.
Ha kenyér helyett puliszkát fogyasztunk, csökkenthetjük a savtúltengést, és a gyomorfekély tüneteit. Mérsékelt fogyasztása által a zsírlebontás is beindulhat, hiszen olyan molekulákat tartalmaz, melyek ösztönzik a folyamatot. A kukorica liszt magas A-vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, és az anyagcserét is serkenti.
Cukorbetegeknek is ajánlott fogyasztani, mivel szabályozza a vércukorszintet.Beindítja a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert, véd a tüdő-és vastagbélrák ellen, serkenti az agy működésének az egészségét.
Puliszka édesen,sósan :)
Kukoricadarából rendkívül változatos és egészséges ételsor készíthető.
A puliszka kenyérrel szemben négyszer kevesebb kalóriát tartalmaz, így kiváló kenyérhelyettesítő, nem hizlal!!
A darát sós lobogó vízbe szórjuk,és folyamatos keverés mellett a kívánt állagúra főzzük.
Zöldséges változatában szinte bármit hozzákeverhetünk.Pl.spenótot,
Ha sűrűbbre főzzük,és utána rácsos teflonon grillezzük,kenyér helyettesítésére alkalmas.Ropogós lesz a külseje,bármilyen krémet/gomba,padlizsán,
Ha lágyabb állagúra készítjük,olyan lesz,mint a krumplipüré.
Hús mellé,szafttal meglocsolva Isteni finom! :P
Gombóc formára gyúrva is tálalhatjuk.
Rakott ételként,szendvicset is készíthetünk belőle,két vékony szeletet összeborítva,megtöltve pl.hússal,szalonnával,
Ha édeset szeretnénk,akkor édesítővel,pici sóval főzzük,majd fahéjat szórhatunk rá.