Egészség webáruház

Dr Bagi Gabrielle

szerző:  - kategória: Egészség - dátum: 2017 January 11. -

Milyen veszélyeket rejthet a pajzsmirigyre a glutén fogyasztása?
/Dr. Bagi Gabriella/
Először is érdemes tisztázni, hogy mi is a glutén. A glutén egy fehérje, ami egyes gabonafélékben található meg. Gluteninből és prolamin típusú fehérjékből álló komplex anyag. Attól függően, hogy milyen gabonafajtárólról van szó, más prolamin fehérje található meg benne. A búzában gliadin, az árpában hordein, a rozsban szekalin, a zabban avenin fehérje van. Ezek a prolaminok (fehérjék) nehezen emészthetőek, mert ellenállnak a különböző emésztőenzimeknek. Valójában a gabonafélék így védekeznek, hogy ne fogyasztjuk el őket, mert ugye elfutni nem tudnak.

Az, hogy ki mennyire képes ezeket a fehérjéket lebontani az változó. Vannak olyanok, akiknek szervezet már egy kis glutén tartalmú ételtől is heves reakciókat produkál, de vannak akiknek semmilyen tünetet nem okoznak. Ezért is szokták őket „alattomos gyilkosnak” is hívni. Ugyanis ezek a fehérjék, mivel ellenállnak a gyomor emésztőenzimjeinek bejutnak a bélbe.
A bélben egy enzim (szöveti transzglutamináz) módosítja őket és ez aktíválja az immunrendszert. A szervezet ellenanyagokat kezd el termelni, hogy közömbösítse ezeket a fehérjéket és kitakarítsa a glutént a belekből, így megakadályozva a toxinok (mérgek) felhalmozódását. Ez viszont a bélben helyi gyulladásos reakciót okoznak, ami hosszú távon a bélnyálkahártya károsodásához, a bélbolyhok eltűnéséhez vezet, ezáltal csökken a tápanyagok felszívásához szükséges nyálkahártya felület is.
Ez odáig tud fajulni, hogy a bél áteresztővé válik (ez azt jelenti, hogy a bélfalon olyan anyagok is áthatolnak és bekerülnek a véráramba, amelyeknek nem szabadna) és a glutén prolaminjai is bejutnak a véráramba. Ilyenkor a szervezet még erősebb immunválaszt produkál, ami már a vérképben is kóros elváltozásokat mutathat.

Egyes tanulmányok szerint a gluténre adott immunválasz négyszíntű lehet:
1. A népesség nagyjából 83%-ánál már észlelhető bélgyulladás alakul ki a glutén fogyasztásának hatására.
2. A népesség mintegy 30%-ánál a belekben helyileg antitestek jelennek meg a glutén fogyasztásának hatására
3. A népesség 11%-ánál szervezeti szinten is megjelennek (az egész testben keringő) antitestek a glutén fogyasztásának hatására
4. A népesség 0,4%-ánál olyan antitestek jelennek meg az egész szervezetben, amelyek megtámadhatják az emberi sejteket a belekben, a pajzsmirigyben, a hasnyálmirigyben és másutt is.

(Forrás: Tökéletes egészség diéta könyv)

A 4. szint az, amikor a glutén hatására olyan antitestek jelennek meg, amelyek a pajzsmirigy egészséges szöveteit is megtámadhatják. Ugyanis a glutén búzaproteinjének, a gliadinnak a molekuláris felépítése nagyon hasonlít a pajzsmirigyére. Ezért azok az antitestek, amelyeket elvileg a szervezet azért termelt, hogy a glidaint elpusztítsa, tévedésből a pajzsmirigy egészséges szöveteit is megtámadják, mert összetévesztik vele. Ez autoimmun pajzsmirigy gyulladást és ezzel együtt annak alulműködését tudja okozni.

Fokozott kockázatnak vannak kitéve a pajzsmirigy hormontípusba tartozó emberek, akiknek ez a domináns hormontermelő mirigyük. Ugyanis ők a pajzsmirigy hormontípusuk miatt jobban kívánják a finomított búzaféléket és az ebből készült süteményeket, édességeket. Emiatt több glutént is hajlamosak enni. Emellett nekik a pajzsmirigyük eleve érzékenyebb, ebből kifolyólag könnyebben alakul ki náluk autoimmun pajzsmirigy probléma is.

Érdemes ezért fokozottan figyelni a glutén fogyasztásra és megismerni a szervezet egyedi genetikai kódját, mert így jelentősen le lehet csökkenteni a helytelen táplálkozásból fakadó komoly egészségügyi kockázatokat.

Utoljára frissítve: 2017 January 11.
Amennyiben segítségre van szükséged, hívj: +36 20 400-5552.
Ha nem tudom felvenni, visszahívlak!

Copyright © 2014 AlgaLife - Minden jog fenntartva!

Pegaton Studio: honlapkészítés, webáruház készítés, webdesign, optimalizálás
<b>Notice</b>: Undefined variable: text_home in <b>/home/algamann/domains/algalife.hu/vqmod/vqcache/vq2-catalog_view_theme_insignia_template_common_footer.tpl</b> on line <b>111</b>